Aký je rozdiel medzi projektom Počítače pre školy a Infovekom?

12.04.2005 Celý región

V poslednom období sa však vo viacerých médiách vyskytli niektoré nepresné a nepravdivé informácie "o počítačoch, ktoré dostali všetky základné a stredné školy na Slovensku vďaka Infoveku". V tejto súvislosti treba povedať, že zásluhy boli pripísané nesprávnemu subjektu, a preto by sme radi tieto skutočnosti uviedli na pravú mieru.

Počas minulého roku dostali všetky slovenské základné a stredné školy novú počítačovú učebňu. Tento projekt je známy pod menom Počítače pre školy. Ide o najväčší projekt v histórii slovenského školstva a jeden z najvýznamnejších projektov informatizácie na Slovensku. Na slovenských školách bolo umiestnených 22 026 nových počítačov s potrebným softvérom, 3671 tlačiarní a množstvo ďalšej techniky. Takýto skutok nemohol zostať bez povšimnutia médií, a viacerých z nich odzneli informácie o tom, že tieto počítače dostali školy z projektu Infovek. Nie je to však pravda. Všetky počítače z projektu Počítače pre školy sú darom súkromnej spoločnosti Deutsche Telekom AG školám na Slovensku. Týmto darom chcel Deutsche Telekom AG podporiť slovenské školstvo a umožniť našim žiakom a študentom prístup k najmodernejším technológiám, akými sú počítače a internet. Bola to zároveň jeho dobrovoľná podpora a príspevok k programu eSlovakia, ktorým Slovak Telecom už od roku 2002 podporuje rozvoj informačnej spoločnosti na Slovensku. Hodnota tohto daru dosiahla 1 miliardu Sk.

Projekty eSlovakia (vrátane projektu Počítače pre školy) a Infovek majú rovnakého adresáta - školy a rovnaký cieľ - pomoc ich informatizácii a modernizácii, avšak sú to samostatné a nezávislé projekty. Projekt Infovek je financovaný zo štátneho rozpočtu a počas minulého roku z neho nebol realizovaný žiadny nákup počítačov pre školy. Svoje limitované pridelené prostriedky využil pre zabezpečenie vzdelávania, edukačného obsahu a pripojenia škôl na internet. Je potrebné uviesť, že finančné prostriedky, ktoré štát vyčleňuje ročne na informatizáciu škôl, sú pomerne nízke a pri tejto výške by trvalo viac ako 10 rokov, kým by sa dosiahol taký stav, aký je dnes na Slovensku vďaka pomoci Deutsche Telekomu. Pre porovnanie chceme ešte uviesť, že zo štátneho rozpočtu bolo v rámci projektu Infovek v rokoch 1999 až 2003 zakúpených približne 7000 počítačov pre slovenské školy. Spoločnosť Deutsche Telekom AG ich v projekte Počítače pre školy darovala viac ako 22 000, čo je trojnásobne viac.
Boli by sme preto veľmi radi, keby boli vyššie spomínané informácie v médiách uvádzané správne, pretože takýto dar a projekt je unikátny nielen v európskom, ale aj svetovom kontexte a nekorektne poskytované informácie môžu v budúcnosti odradiť ďalších potenciálnych podporovateľov škôl.
Darovaná počítačová učebňa od Deutsche Telekomu obsahovala 5 žiackych a 1 učiteľský počítač s najnovšími technológiami, s tlačiarňou, skenerom, tabletom a ďalším vybavením, potrebným na vytvorenie lokálnej školskej počítačovej siete. Na počítačoch je nainštalovaný najnovší softvér, pre školy bolo vytvorené špeciálne Centrum technickej podpory a počas štyroch rokov je pre ne zabezpečený aj bezplatný záručný servis. Tento projekt zároveň umožnil pokračovať v pripájaní škôl na internet, pretože dovtedajšou bariérou bola práve nedostatočná vybavenosť škôl počítačmi. Vďaka projektu tak má dnes 100% škôl počítačovú učebňu a takmer všetky - 98% - už aj pripojenie do internetu, ktoré školám za výhodných podmienok zabezpečuje Slovak Telecom.
Veríme, že naše vysvetlenie prispeje ku korektnému informovaniu verejnosti o projekte Počítače pre školy, ktorým sme prispeli k naplneniu vízie moderného vzdelávania na Slovensku a sprístupneniu počítačov a internetu našim žiakom a študentom.
S pozdravom
Ján Kondáš
riaditeľ pre Korporátnu komunikáciu, Slovak Telecom
 

Vyberte región